Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

2 ταινίες για μία πατρίδα.

Αλλιώς ξεκίνησα το ποστ αυτό αλλιώς το έβγαλα και αλλιώς μου κατέληξε.
Λοιπόν όπως έχω πει, με τους Αρμενίους μοιραζόμασταν την ίδια πατρίδα για πολύ καιρό.
Ακολουθούν δύο ταινίες για τις γενοκτονίες μας. Μια Αρμένικη και μια Τούρκικη παραγωγή τόσο διαφορετικές μεταξύ τους όσο τίποτα άλλο στον κόσμο. Όμως το θέμα τους είναι το ίδιο.
Ο χαμός μιας πατρίδας.


Αραράτ (2002)
Μια ταινία μέσα σε μία ταινία. Ένας κινηματογραφιστής ανακαλύπτει την αληθινή ιστορία της Αρμένικης γενοκτονίας στα γυρίσματα της δικής του ταινίας. Ποιον να πιστέψεις όταν όλοι σου κρύβουν την αλήθεια; Οι δικοί μας όπως και οι Αρμένιοι έκρυβαν για χρόνια την αλήθεια από εμάς, φοβόντουσαν να πουν την ιστορία τους επειδή πίστευαν ότι θα επαναληφθεί αυτό που βίωσαν. Στην τελική ποιος μπορεί να μιλάει με άνεση για την φρίκη μιας γενοκτονίας;

Στην ταινία παίζει και ο Ελληνοκαναδός ηθοποιός Ηλίας Κοτέας και φυσικά παίζει τον Τούρκο κάτι που μας θυμίζει τον Μάνο Κατράκη στην ταινία Αμέρικα Αμέρικα.

και επιτέλους βρήκα την ταινία Περιμένοντας τα σύννεφα.



Σε αυτή την ταινία απλά σιωπάς και ακούς, βλέπεις και νιώθεις. Δεν είναι η καλύτερη ταινία του πλανήτη... Αλλά σίγουρα είναι η μοναδική ταινία που μιλάει για εμάς και την ύπαρξη μας. Η Ayshe ζει χρόνια στην ίδια πόλη, την είχε υιοθετήσει μια τούρκικη οικογένεια με τον όρο ότι δεν θα πει σε κανέναν ότι είναι Ελληνίδα Πόντια. Όμως τα χρόνια περνάνε και η Ayshe χάνει όλα τα μέλη της καινούργιας της οικογένειας. Κουρασμένη από τα ψέματα πια απομονώνεται και προτιμάει να ζει μόνη σαν ελληνίδα παρά με τους τούρκους του χωριού της. Όταν όμως ένας Έλληνας Πόντιος αριστερός επισκέπτεται το χωριό της, λίγο πριν επιστρέψει στην Ελλάδα από τον εξορισμό του ως Κουμμουνιστή στην Ρωσσία, η ελπίδα ότι θα βρει τον χαμένο της αδερφό επανέρχεται.

Για πρώτη φορά ακούγονται σε ταινία Ποντιακά, Τούρκικα και Ελληνικά. Την είδαμε πρόσφατα με την Dannossiel και απλά κλαίγαμε. Γιατί μπορεί να μην είναι η καλύτερη σεναριακά ταινία αλλά η αλήθεια βρίσκεται μέσα της.
Η ταινία προβλήθηκε στην Τραπεζούντα μόνο για 3 ημέρες καθώς οι Τούρκοι αξιωματικοί παρακολουθούσαν τον κινηματογράφο στον οποιό προβλήθηκε.
Ο δημιουργός του βιβλίου από το οποίο πήρε κομμάτια το σενάριο o κύριος Γιώργος Ανδρεάδης έχει θεωρηθεί Persona non Grata στην Τουρκία και του έχει απαγορευθεί η είσοδος. Η ταινία έχει δεχθεί χρηματοδότηση και από το Κινηματογραφικό Ίδρυμα Sundance.

Spoiler Video :



Όπως έχω ξαναπεί αν δεν αναγνωριστεί ο θάνατος μας πως θα επιβεβαιωθεί η ύπαρξη μας;

Στα σχόλια θα βρείτε την διεύθυνση από όπου μπορείτε να κατεβάσετε την ταινία.


Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

Ο Serj, ένας έλληνας και μία ορχήστρα.


Είναι γνωστός ο έρωτας μας για τον Serj Tankian. Τι γίνεται όταν ένας Αρμένικης καταγωγής Αμερικάνος τραγουδιστής συναντά έναν Ελληνικής καταγωγής Νεο Ζηλανδό μουσικό συνθέτη;

Στις 16 Μαρτίου η Ορχήστρα του Οκλαντ θα υποδεχτεί τη μουσική του Serj Tankian o οποίος διασκεύασε τα κομμάτια του με τη βοήθεια του John Psathas. O Serj λοιπόν έφερε το solo album του Elect the dead έβαλε και μερικά νέα κομματάκια, ο John Psathas έφερε τις γνώσεις του και έτσι στις 16 Μαρτίου η Νέα Ζηλανδία θα έχει την τέλεια συναυλία.



Εμείς απλά καμαρώνουμε για την παραπάνω συνεργασία και απλά κλαίμε με μαύρα δάκρυα το γεγονός ότι δεν θα είμαστε εκεί... Ωστόσο θα αγοράσω το DVD μόλις βγει γιατί τέτοια πράγματα δεν θα πρέπει να λείπουν από την (ανύπαρκτη) συλλογή μου....

Έτσι λοιπόν εάν είσαι κοντά στην Νέα Ζηλανδία, ή αν μένεις εκεί και γουστάρεις Serj Tankian να τσακιστείς να πας γιατί αυτή θα είναι μια εμπειρία απο τις λίγες...



Αχχ Serj... να δούμε πότε θα συνεργαστείς με την Erisabetsu αγόρι μου.
Έλα να επείκουμε τραντέλενες πουλόπομ.

άραγε ο Ψαθας να συμμερίζεται τις απόψεις του Tankian περί γενοκτονίας;
και γιατί έπρεπε να γίνει αυτό για να μάθω τον Ψαθα; οεο;

πηγες: http://www.promethean-editions.com/php/NewsDetail.php?ID=134
και φειςμπουκ



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...