Σάββατο 15 Μαΐου 2021

"Τhe Veil Flag " η μοδα στη συγχρονη τέχνη

Συνήθως τον Μάιο η παγκόσμια βιομηχανίας της μόδας στρέφει τα βλέμματα της στα εγκαίνια  της ετήσιας έκθεσης του Ινστιτούτου Κουστουμιών και Μόδας του Μητροπολιτικού Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης (The Met). Στην γνωστή εκδήλωση με τίτλο Met Gala, όπου οι διάσημοι καλεσμένοι δοκιμάζουν τα όρια της μόδας και του γούστου ντυμένοι ανάλογα με τη θεματική της εκδήλωσης.  

Φέτος το 2021 η εκδήλωση, σεβόμενη τις νέες συνθήκες που δημιούργησε για εμάς η πανδημία θα μεταφερθεί τον Σεπτέμβριο. Η απαγόρευση των ταξιδιών, ο συνεχές εγκλεισμός δημιούργησε μια παγκόσμια εσωστρέφεια που δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο τον πολιτισμό. Δόθηκε λοιπόν μια ευκαιρία για το Ινστιτούτο να κάνει μία ενδοχώρια αναζήτηση, τόσο στο θέμα της μόδας αλλά όσο και της ίδιας της ταυτότητας των Ηνωμένων Πολιτειών. Αποτέλεσμα αυτής της εσωστρέφειας, αν μπορώ να το πω έτσι είναι η φετινή έκθεση να έχει ως θέμα το πως η μόδα αντανακλά την εξέλιξη της εθνικής ταυτότητας στην Αμερική. Η έκθεση θα χωριστεί σε δύο μέρη και θα παρουσιαστούν έργα νέων αλλά και παλαιών σχεδιαστών μόδας, με γνώμονα φυσικά την ιστορική και εθνική ταυτότητα των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Στο βίντεο που έχει αναρτήσει το Μουσείο, παρουσιάζεται όλη η ιδέα και το στήσιμο της έκθεσης και παρουσιάζονται λίγα από τα νέα εκθέματα. Στεκόμαστε στο τελευταίο κομμάτι που πολύ ορθά θα κοσμεί την αρχή και το τέλος μίας από των θεματικών της έκθεσης. 

Με τίτλο "The Veil Flag" ο Αμερικάνος σχεδιαστής Ruby Sterling, μας δίνει ένα λιτό κομμάτι που δημιούργησε εμπνευσμένος από τα πρόσφατα ιστορικά γεγονότα της Αμερικής αλλά και από την ίδια την σημαία των Ηνωμένων πολιτειών.

The Veil Flag

Βλέποντας το "ρούχο" είμαι σίγουρη πως ο μέσος θεατής θα αναρωτηθεί αν αυτό το απλό φθαρμένο κομμάτι υφάσματος είναι αρκετό για να γίνει έκθεμα μόδας σ' ένα τόσο σπουδαίο μουσείο. Όμως αυτό είναι η μοντέρνα τέχνη. Είναι απλή, είναι λυτή και χωρίς να γίνει φλύαρη κάνει μία δήλωση και δημιουργεί έναν ολόκληρο προβληματισμό.  

Βλέπουμε ένα μπαλωμένο κομμάτι denim υφάσματος. Ενός υφάσματος που γεννήθηκε μέσα από την εργατική τάξη και τις ανάγκες των πρώτων εργατών στα ορυχεία της Αμερικής για ένα ανθεκτικό και σχεδόν άφθαρτο ύφασμα. (Περισσότερα για την ιστορία του denim μπορείτε να βρείτε στο άρθρο μου εδώ). Ένα ύφασμα σύμβολο της γέννησης της ίδιας της Αμερικής.

foto by Melani Schiff in ParisFashionWeek

Καθώς το πέπλο ορθώνεται, όπως η ίδια η χώρα, αποκαλύπτεται ότι το μπάλωμα δεν είναι τυχαίο, αλλά συμβολίζει τη σημαία των ΗΠΑ. Αποκτάει μια εθνική ταυτότητα και εδώ ξεκινάει ο συμβολισμός του αλλά και ο πολιτικός σχολιασμός του. Βλέπουμε ότι κομμάτι υφάσματος παίρνει την μορφή του τίτλου του, γίνεται δηλαδή το πέπλο σημαία που αγκαλιάζει όλο το αμερικανικό έθνος.

Μια όμορφη εικόνα, ένας υπέροχος συμβολισμός αγάπης που καταρρακώνεται κάτω από το βάρος του ίδιου του υφάσματος. Παρά την λεπτή του εμφάνιση, το denim είναι ένα βαρύ ύφασμα, το πέπλο δεν αγκαλιάζει τον πολίτη, τον σκεπάζει και τον πιέζει. Το χρώμα denim που έχει επιλεχθεί δεν είναι εκείνο του μπλε που έχουμε συνηθίσει, είναι το χρώμα της παλαιότητας, της φθοράς είναι το χρώμα της απόκρυψης. Το πέπλο σημαία, προστατεύει τον χρήστη, από την κρύα καρδιά της Αμερικής και  τον καμουφλάρει, τον εξισώνει με τους γκρίζους δρόμους της, πίσω από τη λαμπερή εικόνα που θέλει να προβάλει η χώρα προς τα έξω. 

VEIL FLAG from Sterling Ruby Studio on Vimeo.

Το πέπλο θα είναι η εισαγωγή του επισκέπτη στην έκθεση, ώστε να του θυμίζει πως η εθνική ταυτότητα των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είναι μόνο η πολυτέλεια που θα ανοιχθεί μπροστά του. Στην περίπτωση όμως που ξεχαστεί κατά την περιήγησή του στο μουσείο, το βίντεο στο τέλος της έκθεσης θα τον επαναφέρει στην πραγματικότητα. 

Τώρα, αν σας ενθουσίασα και όλα αυτά σας φαίνονται μακρινά, μη στεναχωριέστε. Καθώς τα έργα του Ruby Sterling βρίσκονται από χθες στην Αθήνα, στην έκθεση της γκαλερί Gagosian. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο άρθρο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...