Σάββατο 4 Ιουλίου 2020

Ένας υμνος για το καλοκαιρι

Συνηθίζω να γράφω για μουσική στο άλλο μου blog, ωστόσο αυτό είναι ένα μίνι άλμπουμ που πιστεύω ήρθε την κατάλληλη στιγμή στη ζωή μου. Ένα έργο που πιστεύω θα πρέπει να οπωσδήποτε να κυκλοφορήσει και σε βινύλιο και θα πρέπει να βρίσκεται σε κάθε Ελληνικό σπίτι.

Κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2017 από τη Mo.Mi. Records, έχει τίτλο Erotica και δημιουργός του ο Monsieur Minimal. Ένα άλμπουμ, ύμνος για το καλοκαίρι.



Ο Monsieur Minimal κάνει στροφή προς τον Ελληνικό στίχο, αναδεικνύει ήχους από άλλες εποχές και βάζει φυσικά τη δική του  ηλεκτρονική πινελιά. Με guest εμφανίσεις έκπληξη, ο Monsieur Μinimal γράφει τη δική του ιστορία και αυτή η στιγμή είναι η ιδανικότερη για να εκτιμήσει κάποιος τη μουσική του. 




Ενώ παγκόσμια βλέπουμε μια επιστροφή στα 90ς, εδώ ταξιδεύουμε στα Ελληνικά καλοκαίρια της δεκαετίας του 70, σε μια Ελλάδα που θα είχαμε, χωρίς χούντα, ανέμελη, αν είχαμε γεννηθεί και εμείς στα τέλη της δεκαετίας του 50 ή στις αρχές του 60. Ένα καλοκαίρι σαν εκείνο στις ταινίες με την Έλενα Ναθαναήλ.




Ο ήχος σε ταξιδεύει σε ηλιοβασιλέματα σε εκείνες τις παραλίες που αγάπησαν οι γονείς μας, πριν μολυνθούν από την ανθρώπινη παρουσία. Η μεγαλύτερη έκπληξη, η συμμετοχή του αιώνιου έφηβου Δάκη. Η φωνή του αυτόματα ξυπνάει μνήμες, ακόμη και το ίδιο το ψυχεδελικό βίντεο δείχνει την αγάπη του δημιουργού προς την ποπ κουλτούρα της εποχής.


Όπως πολύ εύστοχα έγραψα κάτω από το βίντεο, αυτό είναι ένα τραγούδι για μια ταινία του James Bond που δεν γυρίστηκε ποτέ. Η ταινία εξελίσσεται και πλάνο δείχνει μέσα στο ηλιοβασίλεμα το νησί - άντρο του κακού, τον οποίο υποδύεται ο Τέλης Σαβάλας και κουνιέται απαλά μπροστά σε μια τεράστια τζαμάρια με θέα τη δύση του ήλιου. Στο χέρι του κρατάει ένα Μεταξά και η φωνή του Δάκη γεμίζει το δωμάτιο, λίγο πριν φθάσει ο Roger Moore ως James Bond. Αυτό γιατί Moore ήταν εκεί την περίοδο 1972 - 1985  και ήταν αρκετά cult για ένα τέτοιο τραγούδι και βίντεο.



Το τραγούδι "Εδώ" έρχεται σε τρεις εκτελέσεις, εξίσου υπέροχες, η εκδοχή του άλμπουμ γίνεται με τη βοήθεια της Τζένη Παπαδάκη που γεμίζει ζάχαρη τ'αυτιά μας, με μία κάπως μη ώριμη εκτέλεση που θυμίζει προσπάθειες ηχογράφησης ενός τραγουδιού που φτιάξαμε παρέα γύρω από τη φωτιά και αυτό το λέω με πολύ αγάπη και νοσταλγία χωρίς να θέλω να μειώσω την υπέροχη φωνή της. Στη συνέχεια κυκλοφορεί και με τη φωνή της Μαρίνας Σάττι, πιο καλλιτεχνικά ώριμη φωνή και  σε μία πιο εμπλουτισμένη ορχηστικά εκτέλεση (σύμφωνα πάντα με τα δικά μου αυτιά) αλλά και στα Γαλλικά από την Kid Moxie. Θα τρελαθώ...




Όπως θα τρελαθώ με τη φωνή της Αντριάνα Μπάμπαλη ( τη μεγάλη αγάπη του πατέρα μου), ένα τραγούδι για την πρώτη αγάπη, παιχνιδιάρικο, απρόσμενο όπως η πρώτη σου αγάπη εκείνο το μακρινό καλοκαίρι της εφηβείας σου.



Το Erotica είναι ένας ύμνος για το καλοκαίρι, για την γλυκόπικρη καλοκαιρινή αγάπης που χάνεται με το ηλιοβασίλεμα και την άφιξη του Σεπτεμβρίου. Ένα βάλσαμο που έρχεται να απαλύνει τις ουλές που άφησε πίσω του ο φετινός δύσκολος χειμώνας. Αυτό το άλμπουμ δεν μπορούσε να βρει καλύτερη στιγμή να βρεθεί στη ζωή μου.

3 σχόλια:

Giannis Pit. είπε...

Πάρα πολύ ενδιαφέρουσες μουσικές επιλογές. Μια καλοκαιρινή πρόταση που ενώνει παρελθόν και παρών με όμορφο τρόπο. Στέλνω τις ευχές μου για καλό καλοκαίρι.

Erisadesu είπε...

Καλό καλοκαίρι!! Θα είμαστε εδώ να φιλάμε την πόλη και φέτος κ. Γιάννη.

Simon Durochefort είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...