Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Εικονικά συγκροτήματα και τραγουδιστές

Εικονικά συγκροτήματα, αληθινά εικονικά... με την έννοια της εικονικής πραγματικότητας και όχι με την έννοια του Iconic ... Αυτός είναι ο τίτλος και γι'αυτό θα σας μιλήσω. Για fictional συγκροτήματα και virtual bands.  Δεν θα βρείτε εδώ μία πλήρη λίστα αλλά κάποιες επιλογές που θα σας βοηθήσουν να μάθετε την εξέλιξη και την ιστορία των εικονικών συγκροτημάτων.

Αρχικά τι είναι αυτά τα Fictional Group είναι μουσικά γκρούπ που δεν έχουν φυσική παρουσία, τα έχετε δει σε σειρές, ταινίες κτλ. Τι είναι τα virtual bands; Συγκροτήματα από κινούμενα σχέδια, μαριονέτες κτλ που ωστόσο από πίσω τους κρύβονται πραγματικοί μουσικοί.Θα καταλάβετε ακριβώς τι εννοώ παρακάτω.

Αλλά πως έγινε η αρχή και γιατί φτάσαμε να μιλάμε για μουσικά σχήματα και καλλιτέχνες που δεν έχουν φυσική παρουσία.  Η παραγωγή και το στήσιμο γκρουπ δεν είναι κάτι καινούργιο, εδώ και δεκαετίες βλέπουμε σχήματα να εμφανίζονται και να εξαφαννίζονται καθώς η ουσία τους βρίσκεται στους μουσικούς παραγωγούς και όχι στα άτομα που τραγουδάνε (2unlimited, Big time rush etc)


Το 1966 στην Αμερική άρχισε να προβάλλεται η σειρά The Monkees, μία κωμωδία καταστάσεων που εξιστορούσε τις περιπέτειες μιας εικονικής μπάντας, ενός γκρουπ σαν τους "Beatles που δεν έγιναν ποτέ διάσημοι". Η σειρά προβλήθηκε το 1966 και οι νεαροί πρωταγωνιστές της σειράς ήταν και τα μέλη του γκρουπ που λίγο συμμετείχαν στην παραγωγή και την δημιουργία των τραγουδιών. Η σειρά τελείωσε το 1968 άλλα το συγκρότημα συνέχισε τη μουσική του καριέρα μέχρι που ξεκίνησαν τα πρώτα προβλήματα.  Σύντομα οι δημιουργοί της σειράς και οι μουσικοί παραγωγοί που μέχρι τώρα είχαν τον πάνω λόγο, έχασαν τον έλεγχο των idols τους. Τα μέλη του συγκροτήματος άρχισαν να έχουν αντιρρήσεις, να εκφέρουν απόψεις και φυσικά να είναι φυσιολογικοί άνθρωποι και όχι μαριονέτες. Ήθελαν ανεξαρτησία και ελευθερία, έτσι και έγινε και φυσικά το συγκρότημα διαλύθηκε.

The Monkees - I am a believer


Σε μεγάλη απελπισία έπεσαν οι παραγωγοί, το χτύπημα ήταν μεγάλο...ας είμαστε ρεαλιστές κανένας δεν ήξερε τους μουσικούς πίσω από το συγκρότημα...και έχω φροντίσει να μη τους μάθετε...όχι πλάκα κάνω θα τους βρείτε στο Link της wikipedia που έχω βάλει.

Η επιτυχία των Monkees κέρδισε την προσοχή και άλλων παραγωγών, οι οποίοι φυσικά είχαν δει αρκετά επεισόδια για να ξέρουν που θα καταλήξει το θέμα. Έτσι σκέφτηκαν, να κάνουν ένα αληθινά "ψεύτικο" συγκρότημα, ένα συγκρότημα που ποτέ δεν θα έφερνε αντίρρηση, δεν θα σήκωνε κεφάλι και φυσικά δε θα είχε καμία αξίωση από τους παραγωγούς. Έτσι 50 περίπου χρόνια πριν τη τηλεοπτική σειρά του Riverdale γεννήθηκαν οι The Archies το πρώτο μουσικό συγκρότημα κινουμένων σχεδίων ταυτόχρονα Fictional αλλά και Virtual. Βγαλμένο μέσα από τις σελίδα του Archie comics και το κινούμενο σχέδιο The Archie Show, μέλη του ο Αρτσηι η Μπέτυ, η Βερόνικα και ο Τζάκγερπωστονλενε και ο αχώνευτος Ρέτζι , οι Archies ήταν το ιδανικό fictional συγκρότημα. Δεν ξέρω αν το συγκρότημα είχε την ίδια απήχηση με τους  Monkees αλλά έμεινε στην ιστορία με το τραγούδι Sugar Sugar και φυσικά ως πρόγονος αυτών που ξέρουμε.

The Archies - Sugar Sugar 

Για τις επόμενες δεκαετίες είχαμε μια σειρά Fictional Bands, από το σόου του Άρτσι ξεπήδησαν οι Josie and the Pussycats, είχαμε τα Chipmunks, την Jem and the Holograms με το αντίπαλο δέος τους τις Missfirts (οι Απροσάρομστες όπως τις έλεγαν στην Ελληνική εκδοχή του κινουμένου σχεδίου), άλμπουμ βγαλμένα από το Muppet Show κτλ κτλ κτλ. Κανένα γκρουπ όμως δεν είχε παγκόσμια καριέρα καθώς τα συγκροτήματα αυτά είχαν στόχο νεαρές ηλικίες και τα περισσότερα έκαναν μουσική για παιδιά ή νεαρούς έφηβους.

Κάπου ξεχάστηκε το όλο θέμα μέχρι το 1998 που ένας πανέμορφος, πανέξυπνος και δημιουργικός καλλιτέχνης, αποφάσισε να ενώσει τις δυνάμεις του με έναν καλλιτέχνη comics και να γεννηθεί μέσα από το σκοτάδι η ανεπιτήδευτη γαματοσυνή των Gorrillaz. Εκεί λοιπόν κάπου ανάμεσα στον 5ο μπάφο και την 5η σελίδα του Tank Girl γεννήθηκε η ιδέα ενός συγκροτήματος που έμελλε να αλλάξει τη ροή της μουσικής ιστορίας. Ο πανέμορφος, πανέξυπνος και δημιουργικός καλλιτέχνη Damon Albarn παρέα με τον πατέρα της Tank Girl, Jame Hewlett  έφτιαξαν ένα μουσικό και δημιουργικό σχήμα που απλά μας άφησε άφωνους. Από το Web Design ως τις πιο απλές χορδές ο κόσμος γέμισε χρώματα και μουσική!

Gorillaz - Tomorrow comes today 

Οι Gorillaz δεν ήταν το πρώτο συγκρότημα κινουμένων σχεδίων αλλά ήταν το πρώτο που είχε τον αποκλειστικό έλεγχο της μουσικής, παραγωγής, σχεδιασμού και marketing.

Περνάμε στην άλλη άκρη του πλανήτη και φθάνουμε στην μακρινή άπω Ανατολή. Σε μια χώρα που οι fictional bands κυκλοφορούν σε χαρτί, σε anime και εδώ που τα λέμε παντού...εκεί μέσα από το σκοτάδι μέσα από μια μικρή λιμνούλα σπερματικών υγρών του Ziggy Stardust, του Iggy Pop  και του Charles Manson (ίσως και του Marylin Manson, δεν ξέρω δεν ήμουν σ'εκείνη την παρτούζα) αναδύεται ως σαν Καφροδίτη ο Lucy Monostone...ναι τον λένε Λούσυ...όπως τη σκυλίτσα που είχα μικρή...και το μαγαζί με εσώρουχα και πιτζάμες στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης στην οδό Βενιζέλου, όπου σας περιμένουν εξαιρετικής ποιότητας εσώρουχα και μεγάλη ποικιλία σε πιτζάμες και υπέροχες πωλήτριες όπως η Λουκία, η Δήμτηρα και η Γιώργος!

Ο Lucy Monostone, ένα ηδονιστής ροκ σταρ βγαλμένος από το manga MPD Psycho πήρε σάρκα και οστά όταν ο Takashi Mike αποφάσισε να μεταφέρει με το ιδιαίτερο στυλ το manga στην τηλεόραση. Δύο τραγούδια βγήκαν από τη σειρά και μέχρι σήμερα δεν έχω καταλάβει ποιος κρύβεται πίσω από αυτή τη φωνή και ναι όλο αυτό το άρθρο / κείμενο το έγραψα για να ακούσετε το τραγούδι που ακολουθεί:

Lucy Monostone - Strange New world 

Τι έγραφα; Eκεί στην Ιαπωνία κάθε σχεδόν σειρά / anime / εκπομπή έχει τον virtual καλλιτέχνη και ο Λούσης μπορεί να έβγαλε μόνο δύο single αλλά και τα δύο μου άρεσαν και εγώ γράφω το άρθρο και το βάζω. Θα μπορούσα να βάλω για τη Μιν Μεη από το Ρομποτεκ αλλά δεν το έκανα...ή τα κορίτσια από το K-One..επίσης δεν το έκανα. Αλλά αυτό που θα κάνω είναι να συνεχίσω αναφέροντας τη Hatsune Miku.

H Hatsune Miku ξεκίνησε ως μασκότ ενός software, του vocaloid. Τι ειναι το Vocaloid; Ας το εξηγήσω σαν να είμαι 5 (Εγώ όχι εσείς) είναι ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής μουσικής, όπου καλλιτέχνες δίνουν τη φωνή τους και εσύ που κάθεσαι στον υπολογιστή μπορείς να φτιάξεις το δικό σου τραγούδι χωρίς να χρειάζεσαι τη παρουσία τραγουδιστή. Όπως κόβεις και ράβεις ηλεκτρονικούς ήχους για να κάνεις μουσική, έχεις το vocaloid για να κάνεις τραγούδι χωρίς να έρθεις σε επαφή με άλλο ζωντανό Ων. Η Hatsune ήταν πρώτη μασκότ tου προγράμματος και χάρη στο marketing την αιώνια καθυστερημοσύνη που χαρακτηρίζει τα Ιαπωνικά fandom απέκτησε μια διαφορετική οντότητα και έγινε η ίδια σόλο Τραγουδίστρια. Με συναυλίες και περιοδεία σ'ολη την Ιαπωνία η Hatsune Miku ήταν η πρώτη ολοκληρωμένη virtual / fictional τραγουδίστρια της χώρας. 


Hatsune Miku - World is Mine 
(ποιος καθυστερημένος έκανε ελληνικούς υπότιτλους;)

Η Hatsune έχει τη φωνή της Saki Fujita και είναι η ιδανική Super star, δεν κουράζεται ποτέ, είναι σε δύο μέρη ταυτόχρονα, δεν επαναστατεί ποτέ...σας θυμίζει λίγο το επεισόδιο με τη Miley Cyrus στο Black Mirror; Φυσικά το Vocaloid  έχει μια ποικιλία επιλογών για να φτιάξεις τραγούδια και κάθε φωνή είναι διαφορετική και για διαφορετικό στυλ μουσικής έτσι πλέον η Hatsune miku δεν είναι μονη... έχει τα δίδυμα, έχει τον Gackupoid με τη φωνή του Gackt έχει μέχρι και kpop version (που είναι και η καλύτερή imo) και φυσικά κινέζικη.... δεν τελειώνει ποτέ ο εφιάλτης...

Υπήρξε στην Ελλάδα fictional Group...oh well...κάτι κάναμε τη δεκαετία με το συγκρότημα του Βουτσά στην ταινία Κάτι να καίει το 1963 και το συγκρότημα της Ζωής Λάσκαρης στο Θαλασσιές οι Χάντρες (όπου έχουμε την δημιουργία του πρώτου Ελληνικού girlband, πριν τα Κακά Κορίτσια και τις Hi5 το οποίο και είναι fake) 

Κώστας Βουτσάς - Φστ Μποινγκ
(τώρα λέτε εσείς πως οι The 5 6 7 8's από τo Kill Bill δεν αντιγράφουν αυτούς;)

Επιτέλους φθάσαμε στο σήμερα ....υπάρχουν σήμερα virtual bands, fictional bands; Δεν ξέρω ας ρωτήσουμε τους Studio Killers από τη Δανία τη Φιλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Νέο συγκρότημα 100% indie και με ιδιαίτερο ήχο. Είναι αυτοί το επόμενο σπουδαίο όνομα στην εικονική μουσική; Μόνο ιστορία θα δείξει. 


Ξέχασα κάτι; Εσείς ποιο εικονικό γκρουπ προτείνετε;

Θέλετε και άλλα μαθήματα μουσικής ιστορίας; 
Ακολουθήστε αυτά τα Link 

Δεν υπάρχουν σχόλια:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...