Το νέο άλμπουμ των Wuhan Clan είναι μια επανάσταση στη σκηνή του Hip Hop. Η κολεκτίβα ράπερ από την Κίνα με τα beats και τα bars τους δημιούργησαν ένα νέο κύμα στιχομυθίας και εισήγαγαν νέους ήχους στην κορεσμένη παγκόσμια σκηνή της Ραπ.
Επιδεικτικά γυρίζουν την πλάτη τους στην Τραπ σκηνή της Κίνας και υψώνουν το μεσαίο δάχτυλο στις κωλοτρυπίδες των ράπερ του Chengdu αλλά και διάσημων καλλιτεχνών όπως ο Lu Han, αμερικανοξεπλυμένους ράπερ όπως ο Kriss Wu όπως Jackson Wang και τραγουδιστές όπως Khalil Fong γνωστός και ως Χατζηγιάννης του Hong Kong.
Αλλά ας μιλήσουμε για τους ίδιους που είναι άγνωστοι στο ευρύ δυτικό κοινό. Οι Wuhan Clan όπως είπαμε είναι μια κολεκτίβα από τα γκέτο της Κίνας, με σύνολο 10 μέλη, ηλικίας 18-25. Νέα παιδιά άκρως επηρεασμένα από τη New Metal σκηνή της Αμερικής, από την κουλτούρα των Καμπόιδων και από συγκροτήματα όπως οι System of a Τown, Cypress Chill και T.W.A
Τραγουδάνε μέσα από την αποκλεισμένη ζώνη της Κίνας, σ'ένα αυτοσχέδιο στούντιο που στήθηκε στην ταράτσα της πολυκατοικίας του παραγωγού Method Pan. Μόλις σε 7 ημέρες γράφτηκαν τα περισσότερα τραγούδια, κάτω από τη σκιά της μαζικής εξάπλωσης του Κορονοϊού. Το τραγούδι Enter the Wuhan μιλάει για όλους εκείνους τους τουρίστες που βρέθηκαν μόνοι στην πόλη χωρίς να μπορούν να φύγουν. Μπάρες που μιλάνε για απόγνωση, οργή, θυμό και φόβο. Ένα τραγούδι που μιλάει για ξένους αποκλεισμένους επισκέπτες δεν θα μπορούσε να μην έχει ήχους από όλο τον κόσμο. Ιαπωνικά Shamisen παντρεύονται με τους ήχους της ποντιακής λύρας και όλα αυτά πλαισιωμένα από τη ροή των στίχων των Raewong που φτύνει τις μπάρες σαν πειρατής με σύφιλη σε κουτούκι της Σαϊγκόν.
Ένα τέτοιο ιστορικό άλμπουμ δεν θα άφηνε έξω το πολιτικό περιεχόμενο, το τραγούδι C.O.V.I.D .... είναι μια γροθιά στον Κινεζικό Κρατικό μηχανισμό που άργησε να ανταποκριθεί στο κάλεσμα των γιατρών (ας μη ξεχνάμε πως το άλμπουμ γράφτηκε στις πρώτες ημέρες των lockdown στη Wuhan), καταγγέλλουν πρακτικές λογοκρισίας αλλά μιλάνε και ανοιχτά για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Uighur. Οι Wuhan δεν μένουν εκεί, τα βάζουν και με την ανευθυνότητα των ίδιων των Κινέζων (Shame on a Chigga) που δεν συμμορφώθηκαν εγκαίρως και συντέλεσαν στην εξάπλωση του ιού.
Εκεί κάπου ανάμεσα βρίσκουν την ευκαιρία να χώσουν ένα παλιότερο diss track. Με το Lesson Earned γίνεται άμεση επίθεση στους Higher Brothers που με το track τους Made in China αγκάλιασαν τα στερεότυπα της Δύσης για την Κίνας, τους αποκαλούν Teryaki boys της Κίνας προσβάλλοντας ταυτόχρονα και το ομώνυμο συγκρότημα από την Ιαπωνία. Προς το τέλος του track ακούγεται ο στίχος 我不是日本人,我来自中国的混蛋。 Που είμαστε σίγουροι πως αναφέρεται στον Jay Chou και το τραγούδι του Ninja. Σύνολο στο άλμπουμ θα βρείτε 6 diss track που δεν ξεχνούν να κράξουν και τους εκτός Κίνας ράπερς όπως ο Keith Ape, Aklo και Kohh
Η ποίηση των QZA και XZA στο 7th Ward πλαισιώνεται με πιο απαλούς, ήχους επηρεασμένους από την Ινδιάνικη σκηνή του Καναδά, τη Βυζαντινή μουσική με samples από την όπερα της Κίνας, είναι ένας ύμνος για την αισιοδοξία. Μιλάνε για όλα αυτά τα ωραία που θα έρθουν μόλις περάσει η πανδημία. Είναι ο δικός τους τρόπος να δώσουν θάρρος σ' όλους αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της Πανδημίας. Σ΄όλους αυτούς τους Γιατρούς, Νοσηλευτές, Κούριερ και Εθελοντές της Κίνας που παλεύουν ενάντια στο χρόνο.
Κάπου εδώ ολοκληρώνουμε αυτό το θρίαμβο της Ασιατικής μουσικής με το τραγούδι που έδωσε τον τίτλο στο άλμπουμ. "Aint Nothin to Fuck Wit". Με έξυπνο τρόπο σατιρίζεται η ζωή στην απομόνωση της Wuhan. Με την ολοκλήρωση του τραγουδιού, οι ίδιοι οι καλλιτέχνες δημοσίευσαν το τραγούδι στα social media και ειδικοί χάκερς από το dark web της Κίνας, το εξάπλωσαν σ'όλη τη χώρα. Μέσα σε λίγα λεπτά όλη η χώρα κουνιόταν στους ρυθμούς της ρέγκε, synthpop και της σκωτσέζικης γκάιντας, ενώ τραγουδούσε στα μπαλκόνια. Μέσα σε λίγες ώρες το τραγούδι έφτασε σ'όλο τον κόσμο και το "Aint Nothin to Fuck Wit" έγινε ο παγκόσμιος εθνικός ύμνος των εγκλωβισμένων της Πανδημίας. Εδώ να σημειωθεί πως η ίδια η Θεά Καφροδίτη έστειλε τον Snoop Lion, οποίος κατέβηκε από τους ουρανούς και χάρισε δωρεάν τα φωνητικά του στο track.
Συνολική αξία άλμπουμ: 9/10
Πολιτιστική αξία του άλμπουμ: 100/10
Παρόμοια άλμπουμ: Straight out of Covid / Corona State of Mind / The Chronic (Illness)
Tι να δείτε:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου