Pages

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Άθλιες Κόρες της Ιστορίας: Υπατία


Υπατία: 370 - 418μ.Χ - Κόρη του διευθυντή της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. Επικεφαλής της Πλατωνικής Σχολής της Αλεξάνδρειας.

Πέρασε στην ιστορία ως διδάσκαλος Μαθηματικών, Αστρονομίας και άλλων "αποκρυφιστικών" γνώσεων με βάση την Χριστιανική Εκκλησία η οποία βρήκε πολύ λογικό το να την καταδικάσει σε θάνατο.


Τι ήταν αυτό που πυροδότησε την οργή του Επισκόπου Αλεξανδρείας Κύριλλου; (Τον οποίο για να τιμήσουμε τη "προσφορά" του στον πολιτισμό και την οπισθοδρόμηση της γνώσης τον εορτάζουμε δύο φορές τον χρόνο);


1ον: Το ότι ήταν γυναίκα. Όπως κάθε θρησκεία, προερχόμενη απο τον Ιουδαϊσμό, που σέβεται τον εαυτό της, έτσι και ο Χριστιανισμός της εποχής μισεί τις γυναίκες.


2ον: Το ότι παρείχε γνώση. Ποια αυτή μια χθεσινή που απλά έτυχε να είναι πολύ μορφωμένη. Δηλαδή έδινε γνώση και προβληματισμό δημιουργώντας σκεπτόμενα όντα. Κάτι που η εκκλησία δεν θέλει, επειδή προτιμάει τα κλειστά και αγύμναστα μυαλά τα οποία και μπορεί να ελέγχει όπως αυτή θέλει. (Θυμηθείτε το παραλήρημα των πιστών για τις ταυτότητες και τους γάμους αναμεταξύ ομοφυλόφιλων)


3ον: Ασκούσε επιρροή σε επιφανή πρόσωπα της εποχής. Όπως ο Ορέστης έπαρχος της Αλεξάνδρειας και ο Συνέσιος επίσκοπος Πτολεμαΐδας. Χωρίς να κάνει σεξ μαζί τους. (οι ιστορικοί ισχυρίζονται ότι ήταν παρθένα, πριν την βιάσουν οι Χριστιανοί που την οδήγησαν στον θάνατο).


Το Σαββάτο μερικοί εόρτασαν την Γιορτή των Τριών Ιεραρχών, τους οποίους μας τους επέβαλαν ως προστάτες των Γραμμάτων και συνεπώς της Γνώσης. Καθιερώθηκαν ως άγιοι των 11ο αιώνα ως προστάτες των Ελληνοιουδαικών γραμμάτων, έννοιες αντίθετες και αδιανόητες για την Ελληνικότητα η οποία είναι γενικότερα αντίθετη με τον Εβραϊσμό και τον Ιουδαϊσμό. Ειρωνεία είναι ότι κηρύχθηκαν άγιοι κάνοντας αυτό που έκανε και η Υπατία, με τη γενικότερη έννοια της διάδοσης της γνώσης.


Τελικά πόσο Χριστιανικός είναι ο Χριστιανισμός;







Στους κινηματογράφους αυτή την περίοδο παίζεται η ταινία "Αγορά" η οποία παρουσιάζει τη ζωή και το έργο της Υπατίας και την παρέκκλιση των Χριστιανών από τον δρόμο που ο ίδιος ο Χριστός τους έδειξε. Δυστυχώς στη ταινία δεν δείχνει τον βίαιο και τραγικό τρόπο με τον οποίο γνώρισε μαρτυρικό θάνατο. Στην ιστορία αναφέρεται ότι η Υπατία κατακρεουργήθηκε με όστρακα (κομμάτια από πήλινα αγγεία) από τα χέρια των Χριστιανών.

Η Υπατία ήταν μια από τους μάρτυρες της εποχής της. Ο Χριστιανισμός στο όνομα της εξάλειψης του αρχαίου κόσμου διέπραξε τα ίδια εγκλήματα τα οποία νωρίτερα στην ιστορία είχε βιώσει από τους διώκτες του.

Πόση γνώση χάθηκε χάρη στον μεσαίωνα του Χριστιανισμού; Ποια θα ήταν η τεχνολογική και επιστημονική ανάπτυξη του ανθρώπινου είδους αν δεν υπήρχε η Ιερά εξέταση ή αν δεν είχε καεί η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας (η οποία συγκέντρωνε γνώσεις και βιβλία 700 χρόνια);

Πολλοί πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας μιλώντας για έλεγχο των μαζών. Ποιος όμως είναι εκείνος ο μηχανισμός ο οποίος λειτουργεί μέσα στους αιώνες και μπορεί αν καταφέρει κάτι τέτοιο; Ποιος μπορεί να έχει τόση δύναμη και γνώση πάνω στο ανθρώπινο είδος μέσα στου αιώνες;

Τελικά ο Ισαάκ Ασίμωφ στη σειρά βιβλίων "Το Θεμέλιο" αναφερόταν σε μια κοινωνία του μέλλοντος ή μιλούσε για τον σύγχρονο κόσμο;
Dannossiel & Erisabetsu.

10 σχόλια:

  1. Και έλεγα την Παρασκευή που χαθήκες...
    Κάναμε και οι 2 αναφορά στην Υπατία...
    Χαιρετώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λένε πάντως ότι η ταινία είναι ένα σκέτο gore fest και η Υπατία είναι σε δεύτερη μοίρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Polykarpe που χαθήκαμε εννοείς,
    σπεύδω να δω την αναφορά σου.

    Στράτο τα εγκλήματα του χριστιανισμού είναι από μόνα τους ένα gore fest. Ακόμη και αν έρχεται η ιστορία της σε δεύτερη μοίρα τότε καλώς γίνεται αφού αναδεικνύεται η κακή φύση του φανατισμού του Χριστιανισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχει μεγάλη σημασία να συμπληρώσουμε ότι η Αλεξάνδρεια εκείνη την εποχή μόλις είχε βγει (έναν αιώνα πριν) από τη μεγάλη μάχη Γνωστικών-"Ορθοδόξων". Μια σύγκρουση θεολογική ανάλογη της Εικονομαχίας με βαθιές κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις κι ανατρεπτικές ιδέες που είχε ως μανδύα έναν πιο φιλοσοφικό Χριστιανισμό. Η Υπατία, με την κριτική της, με τη στάση ζωή της έγινε το σύμβολο της ειδωλολατρίας για τους φανατισμένους Χριστιανούς. Σήμερα, είναι το σύμβολο της αγέρωχης ψυχής που μένει πιστή στην επιστημονική/λογική σκέψη και κρίση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και πόσα τόσα άλλα... Από περιέργεια και μόνο θα τη δω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γειά σου ρε Δήμο, συμπλήρωσες πολύ ωραία το κείμενο και ναι όντως για εμάς παραμένει ένα σύμβολο....

    κίτσε μου να το δεις και ελπίζω να σου αρέσει...

    ξέρει κανείς γιατί δεν λαμβάνω mail όταν μου γράφεται σχόλια; οεο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λογικό κι επόμενο ήταν να πολεμηθεί. Πως τόλμησε μια γυναίκα να έχει γνώμη (και τόλμη να την εκφράσει φυσικά) και δη βασισμένη στο ανοιχτό της μυαλό; Η εκκλησία δεν επιτρέπει τέτοια στάση. Ο Χριστός είπε κάποια πράγματα σωστά,οι άνθρωποι τα ερμήνευσαν όπως τους συνέφερε και τo κάνουν ακόμα και τώρα. Θα ψάξω να τη δω, είμαι περίεργη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. πρεπει να ειναι ωραια ταινια...
    ενδιαφερον το blog !!!
    πιστος!!!
    χεχε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ευτυχώς ήρθε στην επικαιρότητα η Υπατία με την ταινία και ασχολήθηκαν τα μήντια με την προσωπικότητά της....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η αλήθεια είναι οτι εντυπωσιαστήκαμε πολύ με την απήχηση που είχε η Υπατία στα ΜΜΕ. Ξαφνικά όλη έγραφαν γι αυτή. Ίσως επειδή ολοι ψάχνουν να βρουν κάτι για να νιώσουν εθνικά περήφανοι.

    Εγώ πραγματικά δεν την γνώριζα και την έμαθα χάρη στη Dannossiel που διαβάζει συνέχεια :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή