Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

5 Πράγματα που δεν κάνεις ως Έλληνας Δικήγορος....


.... «και που θα έκανες αν ήσουν δικηγόρος σε αμερικάνικο σίριαλ» Αυτός θα ήταν ο πλήρης τίτλος αλλά , προφανώς παραήταν μεγάλος για να χρησιμοποιηθεί ως τέτοιος.
Φαντάζομαι ότι όλοι έχετε παρακολουθήσει αμερικάνικα σίριαλ ή ταινίες με κεντρικό θέμα δικαστικές διαμάχες και σφοδρές αντιδικίες μεταξύ δικηγορικών εταιρειών κολοσσών. Απλά προφανώς δεν βλέπατε αρκετά ώστε να αποφασίσετε να γίνετε δικηγόροι.
Εγώ έβλεπα.
Πλέον , από την υπερδεκαετή καριέρα μου στην παρακολούθηση δικαστικών σειρών /ταινιών και τη σχεδόν δεκαετή στη δικηγορία , προκύπτει αυτό το απαύγασμα συγκριτικής γνώσης και σοφίας , όπου ο χολιγουντιανός μύθος ωχριά μπροστά στην ελληνική πραγματικότητα

1.      ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΟΜΨΟΙ ΚΑΙ ΚΑΛΟΝΤΥΜΕΝΟΙ
Σε όλες τις χολιγουντιανές παραγωγές, όλοι οι δικηγόροι είναι μονίμως ντυμένοι στην τρίχα με πανάκριβες, επώνυμες δημιουργίες. Σε κάθε δεδομένη στιγμή, από τα χαράματα στο ακροατήριο μέχρι τα μεσάνυκτα στο υπερπολυτελές γραφείο όπου μελετούν κάποια συγκλονιστική υπόθεση, οι ατσαλάκωτοι δικηγόροι φαντάζουν σαν μόλις να βγήκαν από το ντους. Για τις γυναίκες συναδέλφους δεν το συζητώ καν. Το μακιγιάζ δεν έχει κουνηθεί από τη θέση του ,το μαλλί κομμωτηρίου γίνεται όλο και πιο γοητευτικό όσο πιο δύσκολη και μακριά αποδεικνύεται η ημέρα τους, ενώ το ύψος του τακουνιού βάζει σε τεστ τους κανόνες της φυσικής.
                   
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Η επιλογή ρούχου υπαγορεύεται από τους κανόνες της λογικής και το   ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Έτσι, όταν έχεις μπροστά σου μια γεμάτη, υπέροχη μέρα για να τρέχεις πάνω κάτω πανικόβλητη στα δικαστήρια, στην Περιφέρεια, στις Υπηρεσίες , στις Τράπεζες κλπ, φορτωμένη με τουλάχιστον δέκα κιλά τσάντας ή τσαντών,  είναι τουλάχιστον ανεδαφικό να βάλεις τις Lοuboutin που δεν έχεις. Άρα , περιορίζεσαι σε στυλ «μαχητής της πόλης». Το δε μακιγιάζ και μαλλί μπορεί να είναι πράγματι άψογο όταν βγαίνεις από το σπίτι. Μάντεψε όμως. Σε μισή ώρα δεν θα είναι. Στο ελληνικό καλοκαίρι δε , η ίδια η σκέψη του να βαφτείς, ματαιούται στιγμιαίως από τον ιδρώτα που τρέχει συνεχώς από το πρόσωπό σου.




2.      ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΔΡΑ

Οι συνάδελφοι στις ξένες ταινίες έχουν πάντα τεράστιες υποθέσεις,   τρομερού επιστημονικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος , που τους αποφέρουν αρκετά ώστε να πληρώσουν το υπέρογκο φοιτητικό τους δάνειο σε μία μέρα. Οι δε πελάτες είναι  πάντα πρόθυμοι να πληρώσουν και δεν κάνουν ποτέ παζάρια. Δίνουν απλά την εντολή, ο δικηγόρος εκτελεί και πληρώνεται αγόγγυστα από τον ευχαριστημένο πελάτη.


EΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Οι συνάδελφοι δεν πληρωνόμαστε ποτέ αρκετά για τη δουλειά μας , αν τελικά πληρωθούμε.  Αγαπημένες φράσεις-κλειδιά των εντολέων κατά τη δύσκολη ώρα της αμοιβής είναι «ΚΑΛΑ ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ?» , «ΣΙΓΑ ΈΝΑ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΠΗΡΕΣ» και το αμίμητο «ΑΥΤΟ ΤΟ ΈΚΑΝΑ ΚΑΙ ΜΌΝΟΣ/Η ΜΟΥ».



3.      ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΈΧΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Πόσες φορές δεν έχουμε παρακολουθήσει με αμείωτο ενδιαφέρον στην οθόνη μας την εξέλιξη μιας συγκλονιστικής υπόθεσης που φαίνεται χαμένη, αλλά ο δικηγόρος βρίσκει τη νομική ή μη λύση από το πουθενά? Για το Χόλιγουντ δικηγόρος και ντετέκτιβ είναι το ένα και το αυτό. Ο συνήγορος βρίσκει στοιχεία από τον τόπο του εγκλήματος που μπήκε παράνομα ή ανακαλύπτει κάτι που κανείς άλλος δεν είδε, ως από μηχανής Θεός και σώζει τη μέρα. Ναι. Θα ήθελες να το κάνεις κι εσύ.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Εσύ δεν μπορείς να το κάνεις. Και ξέρεις γιατί? Γιατί η δικηγορία είναι σε μεγάλο βαθμό διαδικασία. Και η διαδικασία είναι τύπος. Και ο τύπος είναι βαρετός. Εξάλλου, ένας μεγάλος όγκος δικηγορικής δουλειάς δεν έχει καν να κάνει με νομικά θέματα . Αντιμέτωπη με την απίστευτη βαρεμάρα της ελληνικής πραγματικότητας,  η κρυφή σου επιθυμία να επιδείξεις της τζεϊμςμποντικές σου ικανότητες, θα παραμείνει τέτοια.  



4.      ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΟΙ
Πόσες φορές έχετε δει σε αμερικάνικη ταινία πελάτη να μην καταλαβαίνει τι του λέει ο δικηγόρος του ? Ο φανταστικός εντολέας όχι μόνο πιάνει με τη μία το νομικό επιχείρημα /στρατήγημα αλλά το εκτιμάει κιόλας. Μάλιστα δεν το αμφισβητεί καν. Και το κυριότερο: Το πληρώνει ασμένως. Γιατί βασικά σέβεται τον δικηγόρο του.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Οι Έλληνες εντολείς φαντάζουν πολύ πιο πονηρεμένοι από τα αγαθά αμερικανάκια και δεν εντυπωσιάζονται τόσο εύκολα. Έρχονται έχοντας μια πολύ δυνατή άποψη για το τι πρέπει να κάνεις εσύ ως δικηγόρος τους και ο μόνος λόγος που σε χρειάζονται είναι γιατί δεν έχουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.  Σε δική σου πρόταση για το τι πρέπει να γίνει , σύμφωνα με το νόμο , αντιμετωπίζεις αμφισβήτηση και βλέμμα απορίας. Η πρότασή σου προφανώς δεν συμπίπτει με αυτό που έκανε ή είπε ο τρίτος ξάδερφος του εντολέα σου. Ο σεβασμός στο πρόσωπό σου, μοιάζει το ίδιο απατηλός όσο το πάλαι ποτέ κύρος του επαγγέλματος.


5.      ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΈΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ
Το 24ωρο του αμερικάνικου φανταστικού συναδέλφου φαντάζει 48ωρο. Έχει χρόνο να δικάσει το πρωί, να κάνει τα άπειρα ραντεβού του, να  λύσει εκκρεμείς υποθέσεις, να βοηθήσει κάποιον νεότερο συνάδελφο , να κάνει ή να έχει τρία παιδιά και να πάει γυμναστήριο . Όλα αυτά και περισσότερα, αλλά και να πιει τα ποτά του σε κάποιο κουλ μπαρ, να προλάβει να μεθύσει, να κάνει νέες γνωριμίες και να ξαναγυρίσει στον ουρανοξύστη που δουλεύει, αφού είναι ακόμη πέντε τ απόγευμα.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Το 24ωρο του Έλληνα δικηγόρου κρατάει ένα τέταρτο. Μπορεί να έχεις κατά νου ένα πρόγραμμα ξεκινώντας τη μέρα σου. Ένα πρόγραμμα ούτε καν φιλόδοξο. Αλλά η επίσκεψη στην πρώτη Δημόσια Υπηρεσία στο ανατρέπει όλο. Συγχαρητήρια, από τις πέντε δουλειές που ήθελες να τελειώσεις πριν τα ραντεβού σου, τελείωσες μισή. Παρόλα αυτά έχει κούραση σωματική σαν να τέλειωσες και τις πέντε. Μετά έχεις ραντεβού και όταν αυτά τελειώσουν τότε πρέπει να ξεκινήσεις τη δουλειά σου , δηλαδή να γράψεις. Συνειδητοποιείς ότι είναι δέκα το βράδυ, δεν έχεις φάει , δεν πήγες γυμναστήριο και δεν έκανες παιδιά. Ίσως όμως προλαβαίνεις να μεθύσεις.Ναι, καλή ιδέα.


Αυτές είναι μερικές από τις σκληρές αλήθειες της μάχιμης ελληνικής δικηγορίας. Μας πληγώνει πολύ. Αλλά την αγαπάμε περισσότερο.


8 σχόλια:

serenata είπε...

Γνωρίζω την Ελληνική πραγματικότητα από τον ξάδερφο μου.
Καμία σχέση με τις Αμερικάνικες ταινίες/σειρές.

Φιλάκια:))

Unknown είπε...

Ξαδερφος?

Erisadesu είπε...

@serenata και εμείς τη μαθαίνουμε μέσα από τη Dannossiel και αυτά που γράφει στο blog μας :)

@elenimavrakaki Νομίζω όλοι έχουμε έναν ξάδερφο/η που είναι δικηγόρος

Αρτίστα του βωβού είπε...

Δεν ξέρω τι γίνεται τώρα τελευταία στις μεγάλες πόλεις της χώρας, αλλά στο Άργος και το Ναύπλιο οι δικηγορίνες είναι πάντα άψογα μακιγιαρισμένες, καλοντυμένες και πάνω σε δωδεκάποντες γόβες!
Και μια και το έφερε η κουβέντα, να πάω να κατεβάσω τα καινούργια επεισόδια του Suits!
Κατά τα λοιπά, δεν έχω εξάδελφο δικηγόρο, έχω όμως κουμπάρο! Δικηγόρο.

Θεά Καφροδίτη είπε...

@serenata:καλό κουραγιο στον ξάδερφο!

@eleni mavrakaki:είμαστε σε κάθε σπίτι

@Αρτιστα: Στο Άργος και στο Ναύπλιο οι συναδέλφισσες ή δεν έχουν πολλή δουλειά ή είναι κάτω από 50 κιλά. Δυστυχως, τίποτα από τα δύο δεν συμβαίνει στη δική μου περίπτωση

Πρόεδρος Α.Π.Ι. είπε...

Γίνε κι εσύ δικηγόρος σαν τη σειρά με το Μπέζο. Να συντηρείς γυναίκα, μάνα, τρία παιδιά και ένα δίπατο σπίτι ενώ παίρνεις υποθέσεις του κώλου από τις οποίες μπορεί να μην έχεις ολοκληρώσει ούτε μία!

Θεά Καφροδίτη είπε...

Πες τα ρε Προεδράρα!Κάτι τέτοιες σειρές μας έχουν βγάλει κακό όνομα!

mahler76 είπε...

Γιατί ποιανού γιατρού είναι η ζωή τέρμα κάυλα όπως στο Grey's Anatomy? Κακά τα ψέματα πέφτει πολύ μούφα στις σειρές.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...