Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Η Σαγιονάρα του πάθους

Η λέξη του καλοκαιριού.


Pictures of Barra da Tijuca, Rio de Janeiro
This photo of Barra da Tijuca is courtesy of TripAdvisor

Η λέξη Σαγιονάρα μας ήρθε απο την Άπω ανατολή τη μακρινή χώρα της Ιαπωνίας δηλαδή και σημαίνει Αντίο. さようなら λοιπόν διαβάζεται ως Sayonara στα Ελληνικά δηλαδή Σαγιονάρα. Στην Ελλάδα η λέξη αυτή που χρησιμοποιούν οι φίλοι μας Ιάπωνες για να μας αποχαιρετήσουν έχει διαφορετική έννοια. Στην Μαγική χώρα του ήλιου και της θάλασσας η λέξη Σαγιονάρα χρησιμοποιείται για να περιγράψει το γνωστό καλοκαιρινό υπόδημα που λατρεύουμαι να φοράμε.


H Σαγιονάρα λοιπόν στα Ιαπωνικά αποκαλείται Zori γιατί όσο να ναι ζοριζώσουν να περπατήσεις με αυτές ή έστω να τρέξεις στην Ιαπωνία του παρελθόντος. Η Σαγιονάρα πέρασε αρκετές φάσεις, στη δεκαετία του 80 ήταν πάρα πολύ δημοφιλής συνήθως ήταν λευκή με χρωματιστά λουριά, κόκκινα ή μπλε και ήταν η ίδια για όλους. Ωστόσο σε κοροιδεύαν όταν πήγαινες στο σχολείο φορώντας μόνο σαγιονάρες....ναι το λέω απο προσωπική πείρα...ενώ πάντα υπήρχε ο κίνδυνος να γλιστρήσεις στα βρεγμένα πλακάκια, πεζοδρόμια και πάει λέγοντας.


Στη δεκαετία του 90 οι μικροαστοί Έλληνες συνέχισαν να σνομπάρουν αυτό το εργαλείο παρακμής ενώ οι έφηβοι της εποχής κυκλοφορούσαν με αθλητικά παπούτσια στην παραλία. Σιγά σιγά όμως έκαναν την εμφάνιση τους οι αντρικές βραδυνές σαγιονάρες. Ωστόσο και τότε εσύ και η παρέα σου κοροίδευες οποιοδήποτε θεωρούσε καλή ιδεά να φορέσει στο club δερμάτινη σαγιονάρα, ή οποιαδήποτε σαγιονάρα. Προς το τέλος της δεκεατίας του 90 και στις αρχές του 2000 η σαγιονάρα κάνει δειλά δειλά την επανεμφάνιση της ωστόσο ακόμη θεωρείτο ταμπου υπόδημα μαζί με το σταράκι.


http://efiscorner.blogspot.com/

Με αργούς ρυθμούς εμφανίστηκαν στην αγορά χιλιάδες σαγιονάρες, με χιλιάδες χρώματα, επανεκδόσεις, σχέδια και έτσι ήρθαμε μία δεκαετία αργότερα και μπορούμε να μιλάμε για την απενοχοποίηση της διχάλας. Έτσι ξαφνικά η Σαγιονάρα αποκτάει διαφορετική αξία μέσα σε 30 χρόνια, απο εκεί που ήταν ένα υπόδημα για τους φτωχούς και τα μικρά πορτοφόλια οι σχεδιαστές την εξύψωσαν και κάναν τη διχάλα σύμβολο αριστοκρατίας και νεοπλουτισμού. Δείτε την γνωστή Havajanas και Ipanema.


Το μυστήριο με της σαγιονάρες Havaianas είναι ότι ενώ στη χώρα παραγωγής τους κοστίζουν μόνο 10 ευρώ στην ελλάδα πουλιούνται πανάκριβα και χωρίς την Ελληνική σημαία πάνω τους. Ενώ χάρη στην adams shoes έχουν έρθει οι σαγιονάρες Ipanema της σχεδιάστριας πλέον Ζηζέλ Μπούντχεν....ότι τι ....


Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πλέον περισότεροι έλληνες απο πότέ φοράνε σαγιονάρες. Τώρα πλέον βλέπεις σαγιονάρες στο σχολειο, στο ωδείο, στη παραλία, σε εκδηλώσεις, σε δεξιώσεις, σε επίσημες εξόδους, σε μη επίσημες εξόδους, σε άντρες, γυναίκες, παιδιά και πάει λέγοντας. Πλέον η σαγιονάρα είναι ένα σύμβολο ισότητας των λαών. Ας το παραδεχτούμε η σαγιονάρα εξαλείφει τους ταξικούς διαχωρισμούς.

Ωστόσο δεν έχει σημασία ποιος είσαι, ή ποσο ακριβή σαγιονάρα φοράς...Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να φύγει το λουρί της διχάλας και να βρεθείς φαρδύς πλατύς στο πεζοδρόμιο.


Η ΣΑΓΙΟΝΑΡΑ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΕΣΕΙΣ;


Έτσι θα ήθελα να πω ένα In your Face σε όσους με κοίταξαν υποτιμητικά και περιφρονητικά επειδή ξεχνούσα να βάλω παπούτσια και πήγαινα με σαγιονάρες στο σχολείο και στα αγγλικά. Έτσι αγαπητοί μου συμμαθητές στο δημοτικό και στο φροντιστήριο ελπίζω τώρα εσείς που με κοροιδεύατε να μη φοράτε σαγιονάρες και αν φοράτε να σας κοπούν οι διχάλες.

6 σχόλια:

A8lios είπε...

Σαγιονάρες και μαλακίες. Παντοφλίδι μωρή θεά και τα μυαλά στα κάγκελα.

kalo paidi alla... είπε...

Καλά έκανες ιστορική αναδρομή ισοδύναμη διπλωματικής εδώ πέρα.
Δεν έγραψες όμως το πώς προήλθε αυτή η παρεξήγηση και δε λέμε τη σαγιονάρα ζόρι. Υπάρχει μια θεωρία που λέει πως οι Γιαπωνέζοι τράβαγαν ζόρι με τη διχάλα 1-4, γιατί ζορίζονταν να μοιράσουν τα δάχτυλα στο δίχαλο με αποτελέσματα που κυμάινονταν από το 2-3 ως το 5-0. Γι αυτό και πολλοί πέταγαν το ζόρι φωνάζοντας "σαγιονάρα". Ε τους άκουσε ο Μάρκος ο Πόλος και τα υπόλοιπα τα φανταζόμαστε όλοι...

Ανώνυμος είπε...

Χιχιχι έχω τις χρυσές Ipanema που έχεις στην τρίτη εικόνα. Δεν ήξερα καν ότι ήταν βραζιλιάνικες....

Ανώνυμος είπε...

έτσι βρε


ε μα

Ανώνυμος είπε...

Ειλικρινά έτσι όπως το γράφεις το κείμενο, μου δίνεται η εντύπωση ότι η άθλια σαγιονάρα με τον τρισάθλιο ήχο της (ναι ναι όποιος το αρνείται είναι απλά ψεύτης ή κουφός), είναι κάτι σαν το πασόκ των υποδημάτων! Που μάλλον ισχύει δλδ, καθώς και τα δύο υπόσχονται ένα διαφορετικό δρόμο προς τον σοσιαλισμό (χαχα), ξέρουν πολύ καλά να κάνουν θόρυβο και μόνο θόρυβο, και απλά υπάρχουν γιατί είναι "μοντέρνα" ενώ στην ουσία δεν προσφέρουν τπτ καινούριο. Καλά ας μη συζητήσουμε για τις επιπτώσεις της πασοκοσαγιονάρας όπου έχει κυριαρχήσει. Δεν το χα σκεφτεί ποτέ έτσι βρε ερι, μπράβο. Spot on! :D

Erisadesu είπε...

Άθλιο πλάσμα της λάσπης δεν περίμενα τίποτα λιγότερο απο εσένα.

Kalo Paidi Alla πραγματικά το εύρος των γνώσεων σου με εντυπωσιάζει και τα κολακευτικά σου σχόλια πλέον αποκτούν νεά σημασία. το υποπτευόμουν ότι έτρωγαν ζόρι οι Ιάπωνες με τις Σαγιονάρες.

Lasapigliata Τώρα πλέον οι Ipanema σου απόκτησαν νέα αξία στα μάτια σου παραδέξου το και οι δικές μου Ipanema είναι και τις εχω 4 χρόνια τώρα.

Kihli δεν πρόσεξα χθες φορούσες σαγιονάρες; οεο;

Ανώνυμος: χαίρομαι που αναγνωρίζεις την σοσιαλιστική σημασία της Σαγιονάρας αλλά η σύγκριση σου με το ΠΑΣΟΚ είναι άκυρη καθώς το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πλέον σοσιαλιστικό κόμα....Επίσης ... μάλλον κάτι έχασες γιατί πλέον εγώ προσωπικά δεν ανοίκω στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Επειδή συνηδητοποιήσα πως το ΠΑΣΟΚ είναι ουσιαστικά απομίμηση του ΠΑΟΚ. πως λέμε adidas abibas έτσι και το ΠΑΣΟΚ είναι απομίμησ του ΠΑΟΚ.

Καθώς ο ΠΑΟΚ δεν είναι ομάδα είναι κίνημα.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...