Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

5 Ελληνικά Εστιατόρια στον Κινηματογράφο

Η Ελληνική κουζίνα αγκαλιάστηκε από τους κατοίκους του εξωτερικού. Σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι που δεν μπορούν να έρθουν στη χώρα μας, μπορούν να αποκτήσουν μια γεύση από τα πράγματα που θα μπορούσαν να δουν ερχόμενοι στην Ελλάδα. Σήμερα θα σας γράψω για ένα θέμα που ήθελα να γράψω εδώ και πολύ καιρό και με είχε προλάβει η εκπομπή Cinemania της ET3 πριν από πολύ καιρό επίσης. Θα μιλήσω για 5 Ελληνικά Εστιατόρια όπως τα έχουμε δει στον κινηματογράφο του εξωτερικού.

Διακριτικότητα
1. The Mad Greek Restaurant - Played to the bones: Το εστιατόριο που ξεκίνησε την εμμονή μου... Μπορεί η έμπνευση να ήρθε από πριν, αλλά αυτό ήταν το πρώτο εστιατόριο που είδα ποτέ σε αμερικάνικη ταινία. Αν δεν κάνω λάθος πρέπει να το είδα σε δύο, αλλά τώρα μόνο αυτό θυμάμαι. Σε μια πάρα πολύ βαρετή ταινία που έπαιζε τον Πυγμάχο ο Μπαντέρας μαζί με τον Woody Harrelson. Ταξιδεύοντας για το Las Vegas κάνουν μια στάση στο διάσημο πλέον Mad Greek Restaurant στη Νεβάδα. Λογικά θα πρέπει να είναι το μόνο στη περιοχή γι αυτό και το είδαμε και σε άλλη ταινία ή ήταν στο Beverly Hills που να θυμάμαι.



Σας το είπα εγώ
Αυτό που σε κερδίζει στο εστιατόριο είναι η διακριτική του διακόσμηση και η καθόλου υπερβολή του. Η αρχοντική φιγούρα του ιδιοκτήτη και η αθυροστομία του. Ο ίδιος έχει δηλώσει στην εκπομπή
του στην ΕΤ3 .... ή μήπως ήταν σε άρθρο του ΚΛΙΚ ... δεν θυμάμαι  πως δεν θεωρεί το εστιατόριο του Ελληνικό, γιατί δεν μπορεί να θεωρηθεί ελληνικός ένας μουσακάς που τον έφτιαξε Μεξικανός μετανάστης....και ρατσιστής πέρα από τρελός..αλλά εμείς αγαπάμε την γραφικότητα του τύπου.
Από το 1999 που γυρίστηκε η ταινία μια απλή αναζήτηση στη Google Θα σας οδηγήσει σε μια μαζικότητα εστιατορίων με αυτό το όνομα.


2. Apollo CaffeFrankie & Johnny: Θα σας ταξιδέψω στο μακρινό πλέον 1991 σε ένα Ελληνικό Dinner της Αμερικής. Εκεί στην Νέα Υόρκη για πολύ καιρό τα dinners ήταν σε ελληνικά χέρια. Το πιο διάσημο ήταν αυτό που επέλεξε ο σκηνοθέτης να βάλει τον Al Pacino να γνωρίσει την Michelle Pfeiffer και μέσα στη λήθη και τη μαυρίλα της ζωής τους να ερωτευτούν και να εξελιχθεί μια ωραία ιστορία που θα αγαπήσουν όλοι, αλλά κανείς δεν θα καταλάβει γιατί η μουνάρα Φάιφερ έκατσε στον Αλ Πατσίνο και σε 2η ταινία. Κάποτε πίστευα πως τα γυρίσματα έγιναν σε γνωστό dinner της Νέας Υόρκης, αλλά ήρθε το άρθρο της επισύναψης και μου τα διέλυσε.
Credit : http://onthesetofnewyork.com/

3. Kalispera Restaurant - Bridget Jones: Έλα ποια χαρωπή γεροντοκόρη, δεν ένιωσε εθνική περηφάνια όταν είδε τη σκηνή με το ελληνικό εστιατόριο στη Bridget jones; Για  να σας θυμίσω, το υπέροχο ελληνικό αυτό εστιατόριο κάνει πέρασμα στην σκηνή που ο θεός Ντάρση πλακώνει στο ξύλο τον γκόμενο της Μπρίτζετ. Βλέπετε εντελώς τυχαία αυτό το μαγαζί βρισκόταν κάτω από το σπίτι της και φυσικά αυτό είδα πρόσφατα και θυμήθηκα την εκπομπή cinemania του Νίκου Γούλια και θύμωσα που με πρόλαβε.




4. Soul Kitchen: Αυτή η ταινία μας έρχεται από την γειτονική Γερμανία, όπου ο τούρκος σκηνοθέτης επηρεασμένος από την γειτονική Ελληνική οικογένεια του μας μεταφέρει σε μία τηλεοπτική ιστορία με πρωταγωνιστή έναν Έλληνα ιδιοκτήτη εστιατορίου. Μετά από προβλήματα και τις συνηθισμένες μαλακίες που συμβαίνουν στους Έλληνες μετανάστες πειάνει πάτο και εκεί στον πάτο γνωρίζει ένα σεφ που θα του αλλάξει τη ζωή και το εστιατόριο.


Πριν περάσω στην 5η και κορυφαία θέση, έτσι επειδή μου αρέσει να πηγαίνω ανάποδα και επειδή βαριέμαι να διορθώνω την αρίθμηση, να κάνω ειδική αναφορά στο Dinner του Tom. To  Tom's Dinner δεν το είδαμε σε καμία ταινία. Όμως είχα διαβάσει κάποτε πως πάνω σε αυτό βασίστηκε το cafe Apollo που ανάφερα προηγουμένως. Γιατί όμως γίνεται ειδική αναφορά σε αυτό το μαγαζί που δεν το είδαμε ποτέ στον κινηματογράφο; Επειδή εκεί γράφτηκε το ομώνυμο τραγούδι της Suzanne Vega και γράφτηκε ιστορία, αλλά και εκεί γυρίστηκαν κάποιες σκηνές του Seinfield που από ότι λένε ήταν μια από τις καλύτερες σειρές της εποχής της.






Να κάνουμε και ειδική αναφορά στο
Three brothers fish & Chips Shop που συναντάμε στην ταινία Papadopoulos & Sons 2012, όπου εκεί ο αυτοδημιούργητος Harris Papadopoulos αφού έχει χάσει όλη την περιουσία του επιστρέφει στις ρίζες του και στον αδερφό του για να επαναλειτουργήσει το κατάστημα που είχε κάποτε και να συνέλθει οικονομικά.



5. Dancing Zorba - My Big Fat Greek Wedding / Γάμος αλά Ελληνικά...


Φυσικά στην κορυφή της λίστας μας βρίσκετε το εστιατόριο που κουβαλάει όλα τα κλισέ του Έλληνα του εξωτερικού πάνω του. Βαφτισμένο με το πιο διάσημο όνομα για Ελληνικά εστιατόριο...Ζορμπας....αλλά για να κάνει τη διαφορά το βάφτισαν ο Dancing Zorba ...Δείγμα του ότι αυτή η ταινία θα έφτανε μακριά. Φυσικά έφτασε πολύ μακριά και η ταινία αυτή έκανε διάσημη την Ελλάδα και τους Έλληνες σε όλες τις άκρες του κόσμου. Σ'αυτό το εστιατόριο είδαμε τη πρωταγωνίστρια του Γάμου Ελληνικά να μεγαλώνει, να γιορτάζει και να γλεντάει. Εκεί μέσα ειπώθηκαν που έκαναν εμάς να γελάσουμε και όλη την υφήλιο να αγαπήσει τους Έλληνες.


Είμαι σίγουρη πως ξέχασα και άλλα μαγαζιά....φταίει του ότι έχει περάσει πολύ καιρός από τότε που είχα την ιδέα και από την εκπομπή του Γούλια. Ωστόσο εσείς να μη ξεχάσετε πως σύντομα βγαίνει στους κινηματογράφους η ταινία "Γάμος αλά Ελληνικά 2" στις 8 Απριλίου στους κινηματογράφους δίπλα σας



και έτσι ρε φίλε κρύβεις μια διαφήμιση μέσα στο κείμενο σου...μακάρι να είχα πληρωθεί για την διαφήμιση. Λοιπόν ποια εστιατόρια ξέχασα; Επίτηδες παραλείφθηκαν τα μαγαζιά που έγιναν feature σε ταινίες που γυρίστηκαν στην Ελλάδα.

Πείνασα τώρα.

5 σχόλια:

Πρόεδρος Α.Π.Ι. είπε...

Αυτό που έχω να πω εγώ είναι ότι η ταινία με τη Μπρίτζετ Τζόουνς πρέπει να απαγορευτεί!

Θεά Καφροδίτη είπε...

αγαπητέ Πρόεδρε.... και πως θα χαίρονται οι γεροντοκόρες του ναού;
απαιτώ η Ιέρεια Dannossiel να σε τιμωρήσει με δημόσιο μαστίγωμα στο προαύλιο
του ναού μου αλλιώς η οργή μου δεν θα καταλαγιάσει.

Πρόεδρος Α.Π.Ι. είπε...

Τσόντες! Ετσι να χαίρονται.

ΑΒΑΤΑΡΑΣ Legendary είπε...

Αν δεν είναι για vegetarian ή για vegan δεν μου καίγεται καρφί.

Erisadesu είπε...

ο σωστός ο άντρας, ο βαρύς, ο πρόστυχος τρώει κρέας...μη με ξενερώνεις πάνω που με καυλώνιεις



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...