Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

O Barista του χωριού.


Η αγάπη μας για τον καφέ είναι γνωστή. Ειδικότερα η αγάπη μας για την μαζική παραγωγή τύπου Brunel και Starshucks και όπως είχε πει παλιότερα η Dannossiel για το Φρεντοτσίνο.

Τον τελευταίο καιρό λόγο τις ανεργίας και επειδή επιτέλους η νεολαία κατάλαβε πως δεν πρόκειται να δουλέψει πάνω σε αυτό που σπούδασε και πως δεν είναι κακό να κάνεις τις ταπεινές δουλειές του λαού...άσε που δεν υπάρχουν άλλες δουλειές.. χαμήλωσαν το κεφάλι και καταδέχτηκαν να δουλέψουν στον μοναδικό κλάδο που λειτουργεί ακόμη αυτό του καφέ. Έτσι γέμισε ο τόπος Barista....



Και όχι δεν μιλάω γι' αυτούς που είναι αληθινοί Barista, που ξέρουν δηλαδή να ψήνουν τα χαρμάνια, να φτιάχνουν αληθινό καφέ και που δεν έμαθαν την έννοια Barista τα τελευταία δύο χρόνια. Αλλά για τα πιτσιρίκια που κάνουν καφέ. 

Αλλά ας μιλήσουμε πως σκατά ξέρουμε εμείς τι είναι Barista...Πριν μερικά χρόνια βλέποντας την τηλεοπτική σειρά The 1st shop of Coffee prince μάθαμε για το Μπαριστιλικη...μέχρι τότε ο μόνο Barista που ξέραμε ήταν ο law barrister της Αγγλίας. Αφού ψάξαμε και μάθαμε τι είναι, σκεφτήκαμε πόσο γαμάτα θα ήταν να πάμε και εμείς σε ένα τέτοιο καφέ όπως το Coffee Prince. Ξέρεις απο αυτό που δουλεύουν καυτά αγόρια και τον καφέ τον φτιάχνει κάποιος απο την αρχή ως το τέλος...Που να φανταστούμε πως 6 χρονιά μετά που είδαμε την Τηλεοπτική σειρά (την είδαμε το 2009, προβλήθηκε στην Κορέα το 2007), πηγαίνοντας μια βόλτα στο Blue Cup στα λαδάδικα η σκέψη μας και η αρχική ιδέα της σειρά θα αντιγραφόταν στην Ελλάδα.

Τώρα πλέον οι Barista ή αυτοί που θεωρούν τον εαυτό τους ως ένα, έχουν γεμίσει τον τόπο. Όχι απλά έχουν γεμίσει τον τόπο νομίζουν πως είναι και κάποιοι τρελοί δημιουργοί, τύπου ζαχαροπλάστες και σεφ, επειδή κάνουν καφέ και ξέρουν τρεις λέξεις παραπάνω από εσένα στο θέμα. Όχι δεν μιλάω συγκεκριμένα για τα παιδιά του Blue Cup γιατί δεν τα ξέρω. Μιλάω γι' αυτούς που έχω γνωρίσει από κοντά μέσα απο τη δουλειά μου και τα υπόλοιπα καφέ τύπου Starshucks και Brunel της Θεσσαλονίκης.

Λοιπόν.....ας αρχίσει το παραλήρημα...

Λοιπόν παλικάρι σε εσένα μιλάω που νομίζεις οτι επειδή ξέρεις να κάνεις καφέ και που ονομάζεις το ζωγράφισμα παραμορφωμένον πουτσικλικίον στο καπουτσίνο Latte Art (κάτι άλλωστε που έκανες και στο χωριό σου που άρμεγες ταύρους).

Photohop skills Over 9000

Φιλαράκο...το ό,τι κάνεις καφέ δεν σε κάνει καλύτερο απο τον Σερβιτόρο (που αν ο καφές σου είναι για τον πούτσο αυτός θα βγάλει το φίδι απο την τρύπα), ούτε απο την κοπελίτσα που κάνει τη λάντζα. Κυρίως δεν σε κάνει καλύτερο άνθρωπο από οποιοδήποτε. Αυτό που είσαι είναι εργάτης (όπως όλοι μας) και αυτό θα παραμείνεις αν συνεχίσεις έτσι. Γιατί κουκλίτσα μου το να κάνεις καφε δεν σε κάνει Barista αλλά το να ξεχωρίζεις τα χαρμάνια, το να ψήνεις του κόκκους του καφέ και να του δίνεις την σωστή γεύση σε κάνει Barista. To ότι παίρνεις έτοιμο καφέ της σειράς και τον περνάς από ένα πιεστικό μηχάνημα δεν είναι τέχνη. 

Φασιστικά Σύμβολά της Ιαπωνία παρέα με τα σύμβολα κυριαρχίας του καφε

Το να κάνεις ένα καλό καφέ που θα ορίσει το πως θα ξυπνήσει ο πελάτης σου και πως θα συνεχίσει η μέρα του, δεν σε κάνει σπουδαίο, γι' αυτό πληρώνεσαι και γι αυτό πρέπει να κάνεις καλά τη δουλειά σου. Κατέβα λίγο από τον θρόνο σου, γιατί πίσω από εσένα υπάρχουν άλλοι που θα σε ακολουθήσουν και το μόνο που θα μείνει στην ιστορία είναι το πόσο σκατά έκανες έναν καφέ και όχι το πόσο καλά έκανες ένα καφέ. Λίγοι έχουν σταθερούς πελάτες και όταν είσαι ψωνισμένος θα τον χάσεις και αυτόν τον μοναδικό πελάτη, που συχώρεσε με δεν έρχεται επειδή κάνεις καλό καφέ, αλλά επειδή το χαρμάνι που έψησε ο αληθινός μπάριστα που σου έμαθε να κάνεις καφέδες. 

Φωτογραφία από Barista που έχω δει στην Ιταλία, Γερμανία και Τουρκία


Γι' αυτό κουκλίτσα μου, είσαι εργάτης, στην παραγωγή. Φτιάχνεις καφέ. Μια δουλειά έχεις να κάνεις, να την κάνεις σωστά.  Αν δεν ξέρεις να κάνεις καλά έναν απλό καφέ μη περιμένεις να κάνεις καλό έναν πιο σύνθετο. Στην τελική ρε ταγαρογκόμενε που κατεβήκες απο το χωριό σου για να ψήνεις καφέ σε κυριλέ μαγαζί στη Θεσσαλονίκη, μόδα είναι και θα περάσει. Όπως εξαφανίσθηκε το Φρεντοτσίνο έτσι θα εξαφανισθείς και εσύ. Γιατί ζούμε στην Ελλάδα και στην Ελλάδα δύο καφέδες είναι αιώνιοι. Ο Ελληνικός (που ρε γίδι τον φτιάχνεις σε μηχάνημα αντί στην χόβολη, ούτε αυτό δεν ξέρεις) και ο ΦΡΑΠΕΣ.

Όσο ζούμε στην Ελλάδα αυτόν επιλέγουμε. Τον ΦΡΑΠΕ και αν δεν χρησιμοποιείς Nescafe τότε βάλτον και στον κώλο σου. Πρόσεχε!! Κάθε φορά που λες πως ο Nescafe δεν είναι αληθινός καφες πεθαίνει ένα σκιουράκι. Στην τελική αυτός είναι πιο αληθινό από τον ψεύτικό τιτλο του Barista που κουβαλάς επάνω σου. Ακόμη και τα σιλικονάτα βυζιά της θείας μου της Χάιδως είναι πιο αληθινά απο το ταλέντο σου μικρή πριγκιπέσα. 

Όσο για εσένα επίδοξε μαλάκα, αυτοδημιούργητε μπαρίστα...Επειδή έχεις μια μηχανή εσπρέσσο στο σπίτι της Delonghi και επειδή αγόρασες ωραίο χαρμάνι από εκέινο το καινούργιο μαγαζί στην Βασ. Ηρακλέους και έκανες την κουζίνα πουτάνα μέχρι να μάθεις να κάνεις αφρόγαλα (γιατί με αυτό σε μεγάλωσε η κακομοίρα η μάνα σου που καθάριζε σκατά και φιλούσε κατουρημένες ποδιές για να σε κάνει καομαθημένο κωλόπαιδο που σπούδαζε μέχρι τα 35 και δεν δούλεψε ποτέ στη ζωή του) ...τι έλεγα...α ναι ... Δεν είσαι Μπαρίστα ρε βόδι δίποδο. Ένας βλάκας είσαι που έπεσε στη λούμπα της μόδας είσαι.

Γιαπωνέζα Barista

Αυτό που θέλω να πω είναι...πως επειδή κάνεις espresso, americano (σε γαμώ και κλάνω) χρησιμοποιείς το Σιφώνι που λέμε στο χωριό μου (το οποίο το ονομάζεις Siphon επειδή δεν έχεις καταλάβει ότι οι Ιάπωνες του έδωσαν Ελληνικό όνομα)  δεν σημαίνει ότι είσαι Barista... Είσαι ο μαλάκας που μου ζαλίζει τα αρχίδια πριν μου δώσει τον κωλογαμημένο ΦΡΑΠΕ που θα πιω με ένα τσιγάρο πριν πάω στη δουλειά μου. Δεν με νοιάζει γιατί τον λένε Αμερικάνο... με νοιάζει το ότι είναι αραιωμένο σκαθαρόζουμο που οι Ιταλοί ονόμασαν Espresso. 
Bάλε την ημιμάθεια σου περί καφέ εκεί που ξέρεις γιατί ο καφές σου είναι πιο σάπιος από την προσωπικότητά σου.

Εγώ πάντως ρε καραγκιόζομαιντανέ της πλάκας, ήξερα τι ήταν ο Barista πριν γίνει της μόδας, γιατί είχαμε και στο χωριό μου έναν. Τον Κυρ Γιάννη τον ΚΑΦΕΤΖΗ.

9 σχόλια:

Πρόεδρος Α.Π.Ι. είπε...

Αυτοί είναι οι 2οι που έχουν καβαλήσει το καλάμι. οι πρώτοι είναι οι ντιτζέιδες. Κακές φάρες και οι 2.

Πόσους έχω δει που το παίζουν μπαρίστες και ειδικοί και δεν μπορούν να φτιάξουν ένα γαμημένο φραπέ. ΦΡΑΠΕ ρε πούστη μου, που είναι ότι πιο εύκολο μπορεί να φτιάξει άνθρωπος στο σύμπαν.

Erisadesu είπε...

...πρόεδρε...μόλις έγραψες το πιο γρήγορο coment σε ολόκληρη την ιστορία του blog μας...

Καφετζήδες είναι ρε γαμώ

mahler76 είπε...

Γεμίσαμε ψώνια αγάπη μου! Για αυτό εγώ πάω για καφέ εκεί που έχω μόνο επαφή με τον σεμνό σερβιτόρο με τους ωραίους δικεφάλους χαχαχα

Thomas the Barbarian είπε...

Δε θυμάμαι αν μου έχεις πει άποψη για τον Mikeius, αλλά θυμάμαι σε εκείνο το βίντεο που έκανε για την ταινία "Επικίνδυνες Μαγειρικές", την παραγγελία καφέ του πρωταγωνιστή "καπουτσίνο με μιάμιση δόση εσπρέσο, δύο κουταλιές μαύρη ζάχαρη, αφρόγαλα χτυπημένο στο χέρι και λίγο τσιμπημένη την κανέλα". Κι η απάντηση του Μικέ ήταν η εξής:
Πιες έναν φραπέ εκεί πέρα ρε γαμημένε.
Αυτή ήταν η συνεισφορά μου στο θέμα.

Erisadesu είπε...

Μαχλέρι έτσι πρέπει τελικά...θα σου αρέσει το Blue Cup.

Thomas...o Μikeius είναι εκείνος που μάλωσα μαζί του επειδή έκραζε τα anime και την ιαπωνία; Πόσο δίκιο είχει...και τότε και τώρα

the writer είπε...

Σε φίλη μου, σερβιτόρα, που κάνει και καφέδες άμα λάχει, είχε έρθει ένας τύπος που της ζήτησε καπουτσίνο με 98 (!) κόκκους ζάχαρης. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά δεν του άρεσε κιόλας και της έκανε παράπονα. Ε, τη δικαιολογείς την κοπέλα που του είπε "να στον πετάξω λοιπόν στα μούτρα;".

Ανώνυμος είπε...

Κάνω ωραίο γαλλικό και φράπα οικοδομής -με χτυπητήρι και Παλάμη(χιλιοτραγουδημένη). Αν πίνεις τον καφέ σου σκέτο αχτύπητο, χωρίς να προσγειώνονται ελικόπτερα στην περιφέρεια σου (την εκλογική, ναι..), δε θα σου κακοφανεί και τόσο #desmefsi#. Αν όχι, το πρόβλημα είναι πεντακάθαρα δικό σου...

Θα περμένω απάντηση, ιτς ε ντέιτ
(ναι, nβασ. ηρακλ. βολεύει)

Erisadesu είπε...

Ανωνυμε σου κάθομαι

μαχδλερι ... συμφωνω μαζι σου

Erisadesu είπε...

The writer η κοπέλα έγινε η προσωπική μου θεά



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...