Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Η υποκρισία των Starbucks...


Πρώτοι από όλους στην Ελλάδα τα Starbucks απαγόρευσαν το κάπνισμα στους χώρους των καταστημάτων τους. Θέλοντας έτσι να δείξουν την ευαισθητοποίηση της εταιρίας προς την υγεία των πελατών τους. Έτσι όπως και σε όλα τα καταστήματα του κόσμου και στην Ελλάδα μπορεί ο πελάτης να απόλαυση τον καφέ του σε καθαρό περιβάλλον χωρίς την ενόχληση του καπνού από τσιγάρο.

Άσχετα που στο κατάστημα της Εγνατίας τα τραπεζάκια είναι δίπλα στον πιο κεντρικό δρόμο του κόσμου και η ρύπανση από το αυτοκίνητα είναι μεγαλύτερη... το παραβλέπουμε και προχωράμε.

Αυτές τις μέρες ανακαλύψαμε με την Dannossiel τις κρυφές χαρές του καφέ στα Starbucks. Καφέδες με ωραίες γεύσεις, όχι και τόσο καφέδες με ωραίες γεύσεις, μερικές εντελώς χάλια γεύσεις και φυσικά την ωραία τους γρανίτα από πράσινο τσάι. Όμως όλες αυτές τις ημέρες αυτό που μου έκανε εντύπωση (πέρα από την υπερβολικά αυξημένη τιμή) είναι η συσκευασία στην οποία σου προσφέρουν τους καφέδες....

Δηλαδή τα πλαστικά τεράστια κύπελλα... Καταλαβαίνω ότι το πλαστικό είναι μια καλή λύση στον καφέ στο πόδι. Let's face it μας αρέσουν τα πλαστικά αντικείμενα και κυρίως όταν είναι διάφανα και δεν χρειάζονται μπαταρίες. Αλλά γιατί τόσο πλαστικό...????



Πόσο πλαστικό καταναλώνετε από τα Starbucks ετησίως οεο? Οπότε σκέφτηκα δεν είναι λίγο υποκριτικό αυτό; Ενώ δεν αφήνεις τον κόσμο να καπνίζει για να είναι υγιής... επιτρέπει ωστόσο τους πελάτες της να χρησιμοποιούν όλο αυτό το πλαστικό το οποίο όπως ξέρουμε δεν μπορεί η φύση να το διασπάσει...

Άρα πιο είναι το ηθικό δίδαγμα των Starbucks? Χαρείτε τη ζωή !! Μη καπνίζετε!! Stay Heallthy σε ένα πλανήτη που σύντομα θα καταστραφεί...

Ρωτάω λοιπόν η ταπεινή κόρη της Θεάς Καφροδίτης τι να τα κάνω τα καθαρά πνευμόνια σ' ένα πλανήτη πεθαμένο και τυλιγμένο από το πλαστικό των Starbucks? Οέο?!


Αν πουλάνε σε όλο τον κόσμο τους καφέδες τους στην ίδια συσκευασία με αυτή της Θεσσαλονίκης πόσο σύντομα θα γεμίσει αυτός ο πλανήτης μόνο από τα πλαστικά ποτήρια τους;


Χωρίς να υπολογίζουμε τα πλαστικά από άλλες εταιρίες... τουλάχιστον η κοκά κόλα δεν απαγόρευσε το κάπνισμα κατά την διάρκεια χρήσης του προϊόντος της.


Θα μου πείτε “Hello υπάρχει και η ανακύκλωση!” και τότε θα σας απαντήσω… “Hello ο ελληνάρας δεν ανακυκλώνει πάντα” ή με πιο αμερικάνικο τρόπο «Είδατε να το γράφει σε κάποιο κατάστημα ότι μπορώ να κάνω ανακύκλωση τα κυπελλάκια;»



κάντε κλικ στην εικόνα.

6 σχόλια:

Yannis_p είπε...

ΟΚ κατανοητό τα Starbucks είναι δίπλα στην Εγνατία-μέρος το οποίο έχει αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση. Και τι να κάνουνε δηλαδή; Να πάνε να τα χτίσουνε σε κανένα χωριό να απολαμβάνουνε φραπουτσίνο οι παππούδες; Και στην τελική τι είναι καλύτερο; Καφές με Εγνατία + ντουμάνι από τσιγάρο ή καφές με Εγνατία σκέτη.
Όσο για την ανακύκλωση καλύτερα να προσπαθήσει ο Ελληνάρας να ανακυκλώνει πιο πολύ. Και Helloοο: Τα κυπελλάκια έχουνε πάνω το σήμα ότι είναι ανακυκλώσιμα. (Αυτό το κυκλικό με τα βελάκια...;;; Ναι αυτό σημαίνει ανακυκλώσιμο).

Erisadesu είπε...

δεν δίνεις λύσεις... μήπως είδες πουθενά κάδους ανακύκλωσης?
και εγώ σου λέω άντε και ο Ελληνάρας ανακυκλώνει αν γεμίσεις τους δρόμους κάδους ανακύκλωσης... όμως ο ελληνάρας είναι εδώ

τα starbacks με τα πλαστικά κυπελλάκια του σε πόσες χώρες είναι ?
Γράφεις ότι είναι ανακυκλώσιμα.. so what??? ΒΙΟΔΙΑΣΠΩΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ?
Επειδή είναι ανακυκλώσιμα και το γράφει, σημαίνει ότι από τα εκατομμύρια πλαστικά κυπελλάκια που παράγονται ημερησίως το 90% καταλήγει στην ανακύκλωση?

Μπορείς να το αποδείξεις αυτό σε παρακαλώ; Θα χαρώ πολύ να μάθω κάτι τέτοιο.


Τα χάρτινα κυπελλάκια ΚΑΙ είναι βιοδιασπώμενα ΚΑΙ να ανακυκλωθούν μπορούν.

Για το σημείο των Starbucks δεν με χαλάει γιατί είναι ακριβώς εκεί που χρειάζεται για να το καίνε στις πορείες.

Αντε πες μου και ποια η διαφορά του Καφές - εγνατία + ντουμάνι απο τσιγάρα με το Καφες εγνατία χωρίς ντουμάνι απο τσιγάρα... αφού ... όσοι κάθονται έξω από τα starbucks καπνίζουν ούτως ή άλλως...

επίσης να σου πω τι θα προτιμούσα...

Καφε μη πολυεθνικής εταιρείας + Εγνατίας (με ή χωρίς τσιγάρα)

Μόνο κάτι πολυεθνικές που το παίζουν προασπιστές της ανθρώπινης υγείας με ενοχλούν. Ποιος ξέρει πόσα παιδάκια εργάζονται για να κατασκευαστούν τα κύπελλα από τα οποία απολαμβάνεις τον πολυεθνικό καφέ σου.

και στην τελική τι ακριβώς υπερασπίζεσαι;; γιατί δεν κατάλαβα... ή απλώς είσαι από εκείνους που προσκυνάν πολυεθνικές;

Erisadesu είπε...

α και άλλη φορα αφού κάνεις που κάνεις random σχόλια ... έχε και το θάρρος να γράφεις και email.
όχι τιποτα άλλο απλά η άποψη σου θα λαμβάνετε περισσότερο υπόψη.

Yannis_p είπε...

Για να ξεκαθαρίσω: Πρώτα απ’ όλα δεν είμαι σε καμία περίπτωση υπέρμαχος των Starbucks και σπανίως τα επισκέπτομαι. Το πιο πιθανό είναι να έχεις πάει πιο πολλές φορές από εμένα για να πιεις τον πολυεθνικό καφέ σου. Τουλάχιστον ότι έχεις ασχοληθεί περισσότερο μαζί τους είναι προφανές. Δηλώνω τέλος φανατικός του φραπόγαλλου για ένα εκατομμύρια λόγους. Αλλά το θέμα μας δεν είναι αυτό.
Ο λόγος για τον οποίο σχολιάζω το (χαμηλής ομολογουμένως) ποιότητας άρθρο είναι το επιχείρημα του «δεν τους πάω να μου λένε να μην καπνίζω γιατί έχουνε πλαστικά κυπελλάκια». Το πόσο σχετικό είναι το ένα με το άλλο είναι ευνόητο για τον καθένα…Φοβερό επιχείρημα για αυτόν που έγραψε το άρθρο.

Τέλος πάντων επειδή ασχολείσαι και πολύ στο πως θα γίνει ο κόσμος μας καλύτερος-κι εγώ μαζί σου- και αφού δίνεις πολύ πρωτότυπες λύσεις μάθε τα παρακάτω:

Πρώτα απ’ όλα τα Starbucks παλιά συνηθίζανε να σερβίρουνε τον καφέ τους στα αγαπημένα χάρτινα κυπελλάκια. Ο λόγος που τα σταματήσανε είναι αυτός ακριβώς που αναφέρεις κι εσύ. Ότι δηλαδή πουλάνε εκατομμύρια καφέδες την ημέρα και το χαρτί ως γνωστόν προέρχεται από το δέντρο οπότε έχει και τις ανάλογες επιπτώσεις για το περιβάλλον.
Κι αν ήταν μόνο αυτό καλά θα ήτανε. Για να αντέξει το χαρτί τις θερμοκρασίες ενός ζεστού καφέ και για να περάσει τις προδιαγραφές να θεωρηθεί κατάλληλο για κάτι τέτοιο περνάει από κατεργασίες οι οποίες το εμπλουτίζουνε με κάποια πολύ αθώα χημικά.
Τα χημικά αυτά όταν διασπαστούν όπως λες κι εσύ στο έδαφος απελευθερώνουν τα παραπάνω χημικά, τα οποία δημιουργούνε χημικές ενώσεις μεθανίου μπροστά στις οποίες το διοξείδιο του άνθρακα από τα φορτηγά της Εγνατίας μοιάζουνε με Αγγέλους. Και αυτός είναι μόνο ένας από τους λόγους αλλά μη γινόμαστε και κουραστικοί, το πιάνεις το νόημα…Βέβαια εμείς οι Έλληνες θέλουμε από αυτά τα «βιοδιασπώμενα» που εξαφανίζονται κιόλας με το που τα πετάμε…Γιατί και τα ανακυκλώσιμα κυπελλάκια πρέπει να τα πάμε και μέχρι τον κάδο…δε λέει. Έλεος.

Μακάρι να γινότανε να ανακυκλωθεί το 90% αυτών που καταναλώνονται και πολύ σωστά όπως λες κι εσύ αυτό δε γίνεται. Τί πρέπει να κάνουμε λοιπόν; Να προσπαθήσουμε να φτάσουμε αυτό το ποσοστό, ή να μην κάνουμε-σαν γνήσιοι Έλληνες καθόλου ανακύκλωση;
Η διαφορά με τους καπνίζοντες είναι πως οι μη θα μπορούσανε να κάτσουνε μέσα στην τελική αν δεν επιθυμούν να εισπνέουν καπνό από τσιγάρο. Και έξω βέβαια μια χαρά θα είναι συγκρινόμενα με το καπνό που συγκεντρώνεται σε εσωτερικό χώρο…

Α ναι!!!! και άλλη φορά αφού κάνεις που κάνεις random σχόλια ... έχε και το θάρρος να γράφεις και email. όχι τίποτα άλλο απλά η άποψη σου θα λαμβάνετε περισσότερο υπόψη…To δικό μου είναι yannisp@hotmail.co.uk

Erisadesu είπε...

... με εκπλησει το γεγονός ότι περιμένεις ένα υψηλής ποιότητας άρθρο σε ένα σατηρικό blog...

και καλά αφού τα χάρτινα κυπελάκια είναι τόσο μη αποτελεσματικά γιατί τα χρησιμοποιούμε κατακόρον... άλλη μαλακία θύμησε μου να γράψω ένα χαμηλής ποιότητας άρθρό και γι αυτό...
Ίσως μια Ωδή προς το χάρτινο κύπελο...

Αφού λοιπόν δεν βρίσκεται λύση στο πρόβλημα με τα πλαστικά... ας βάλουν κανα κάδο για πλαστικά στα καταστήματα τους μπας και ελεηθεί κανένας να τα ανακυκλώσει.

όσο για το θέμα του καπνίσματος.. δεν με απασχολεί δεν με πειράζει να καπνίσω έξω ωστόσο μου φάνηκε πολύ παράξενη η πολιτική απο την στιγμή που νιάζονται για την υγεία των πελατών τους αλλά όχι για το περιβάλλον...

Δεν θέλω να αλλάξω τον κόσμο θέλω να τον κάνω καλύτερο.. και εγώ και η θεά Καφροδίτη.

dannossiel είπε...

yannakis


τι εννοεις?
να βαζει η εριζαμπετσου mail στα σχολια που κανει ΣΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΜΑΣ?

δεν ειναι οτι δεν θα την ξαναβρεις αγορινα.
γι αυτο ακριβως σε ειπε να βαζεις κι εσυ το μειλ σου ως διοδο επικοινωνιας.

πραγματικα δεν μπορω να καταλαβω γιατι τα starbucks προσλαμβανουν κοσμο να τα υπερασπιζετε στο διαδικτυο.

γιατι η αλλη πιθανοτητα,οτι δηλαδη τυχαια επεσες πανω στο αρθρο κι αυτοβουλα,χωρις να σε χτυπανε 10 μαυροι,εκατσες να γραψεις ενα δισελιδο λεγοντας ο,τι να ναι,ειναι απλα πολυ τρομακτικη για να τη χωρεσει το μυαλο μου.

και μην ακουω κακεντρεχη σχολια για την ποιοτητα του αρθρου.ηταν μια χαρα και μαλιστα αστειο.

δεν περιμενω να το καταλαβαινεις αυτο,εχω απελπιστει εδω και χρονια με το επιπεδο του χιουμορ του μεσου ελληνα,αλλα τουλαχιστον μην κανεις προσβλητικα σχολια παρα μονο αν ειναι αληθη.

χαιρε μεγαλε starbucksλαγνε

οι καφεποτες σε χαιρετουν



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...